Eu vreau!

Standard

Basarabie română,
Hai să dăm mână cu mână…

Sunt Olesea. M-am născut în spațiul cuprins între Nistru și Prut acum 22 de ani în urmă. Sunt studentă la Suceava. Cu o precizare – BURSIER AL STATULUI ROMÂN sunt. Nimic deosebit până acum nu am spus pentru că mii de studenți de dincolo de Prut vin în fiecare an „la Rominia”. Cei mai mulți vin aici fie pentru că dă bine să faci o licență/master în afară, fie că așa vor părinții sau pentru a-și lua pașaportul roșu  de la „țigani”. Aici ar continua o listă destul de stufoasă, dar nu este relevant acum să o fac. Atunci când spuneam colegilor că sunt din Basarabia, pe lângă „fain-ul” care mergea automat mai auzeam și niște replici atuncate din întunericul necunoașterii – „e rusoaică”.

Atunci când mă vedea lumea că port tricou pe care era imprimat mesajul „Basarabia e România” sau „Basarabia Pământ Românesc” simțeam mândria sângelui din mine. Citeau, reciteau mesajul, unii strâmbau dându-mi de înțeles că e discutabilă frăția, dar totuși e mai bine așa decât să îi aud pe unii punând semnul egalității între Chișinău și Cernăuți. O situație care nici până acum nu și-a găsit loc în capul meu a apărut o dată cu întrebarea adresată unei persoane născută și crescută în dreapta Prutului: „Ce știi tu despre Basarabia”? Răspunsul a fost unul care mi-a furat ceva timp până a-mi da seama că nu e o glumă: „Păi, ce să zic, nici nu prea știu unde se află”… Bun. O serie de explicații, discuție în urma căreia chiar am înțeles esența mai multor idei trasate în jurul istoriei („Cine își uită istoria riscă să o repete” sau  „Istoria reprezintă ceea ce suntem și motivul pentru care suntem așa”).

Recent am fost întrebată ironic de cineva dacă cred că e realizabilă Unirea. Răspunsul l-am conturat într-un zâmbet la fel de subtil și înțepat. Da, eu vreau să rupem frontiera. Vreau să nu mai existe acea distincție dintre „noi” și „voi”, „ aici” și „acolo”. Mi-aș dori ca la fiecare început de decembrie să nu ne poată cuprinde Alba Iulia în brațele sale, să fim mulți. Să fim împreună pentru că chiar suntem frați și nu „un fel de frați”.

Reclame

Un răspuns »

  1. Pentru cine pune mâna pe o carte de istorie lucrurile sunt foarte clare.Și nu este numai o evidență a trecutului, a istoriei faptul ca Basarabia este România.Sincer m-am săturat și eu să aud aberațiile de gen („limba moldoveneasca”)….Faptul că cei din stânga Prutului sunt români , frații nostri este un simțămant dumnezeiesc. Faptul ca încă visăm la o unire dupa 94 de ani este dovada vie a faptului ca raptul din 1812 , pactul Ribentropp-Molotov din 1939 sunt acte de injustiție istorică.200 de ani de minciună si propagandă, o rusizare făcută cu arma la tămplă , cu aruncarea în gulaguri, cu deportări în Siberia și o amestecare etnică.Dar că frații noștri ROMÂNI moldoveni înstrăinați de patria mamă vor sa revină la sânul ocrocotitor al ei nu trebuie sa ne lase indiferenți.Suntem datori sa reparăm, să reintegrăm să refacem vechile hotare , sa ne readucem frații și surorile acasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s